hierbenik2
Nieuwsbericht | Datum: 16-06-2008Deltares voorspelt hoge waterstanden in Jakarta

Bron: DeltaresDelft - Door nauwkeurige en tijdige voorspellingen van Deltares is voorkomen dat Jakarta op dinsdag 3 juni en woensdag 4 juni 2008 voor een groot deel weer onder water is komen te staan. Met man en macht heeft de overheid in Jakarta tijdig zandzakken gelegd en pompen ingezet. Deze overstroming is niet de eerste die Deltares heeft zien aankomen. Tot drie keer toe, op 29 oktober, 26 november en 23 december van vorig jaar, zijn door Deltares de exacte overstromingsdagen voorspeld. In het bijzonder bij de derde overstroming hebben de hoogwatervoorspellingen hun waarde bewezen, doordat er in allerijl provisorische keringen van zandzakken en bamboe stokken aangelegd zijn. Dit heeft de schade ten gevolge van de overstroming enorm beperkt. Ook deze keer hebben de genomen maatregelen ervoor gezorgd dat de schade beperkt is gebleven.

De voorspelde overstromingen zijn gebaseerd op een uitgebreide analyse van de waterstanden bij Jakarta. Er is een aantal fenomenen geïdentificeerd die er samen voor hebben gezorgd dat de waterstanden voor de kust van Jakarta op 4 juni uitzonderlijk hoog waren. In de eerste plaats is er een 18.6 jaarlijkse cyclus in de hoogte van het springtij. Deze cyclus wordt veroorzaakt door het cyclische karakter van de baan van de maan om de aarde, waardoor de maan niet altijd op eenzelfde afstand van de aarde is. Dit jaar bereikt deze cyclus een top, wat in hogere springtijden resulteert. Ten tweede viel deze top in de 18.6 jarige cyclus op 4 juni aanstaande samen met een halfjaarlijkse piek in springtij waterstanden. De combinatie van deze twee fenomenen zorgde ervoor dat het getij op 4 juni (en in mindere mate de dagen eromheen) uitzonderlijk hoog was. Een derde fenomeen dat een rol speelt in de waterstanden bij Jakarta, de ‘Sea Surface Anomaly’, behoort strikt genomen niet tot het getij. Deze anomalieën zijn afwijkingen in de waterstand met een seizoenskarakter veroorzaakt door grootschalige seizoensvariaties in de meteorologische (moesson) patronen boven de Stille Oceaan en de Indische Oceaan. Juni is in Jakarta de maand met gemiddeld genomen de hoogste anomalie. Omdat deze anomalieën variëren van jaar tot jaar en afhankelijk zijn van het weer (bijvoorbeeld de aanwezigheid van hogedrukgebieden) zijn de waterstandvariaties die ze tot gevolg hebben lastig te voorspellen. Echter met behulp van een door Deltares ontwikkeld stromingsmodel dat gekoppeld is aan een meteorologisch model dat een aantal dagen vooruit voorspelt, is er een betere schatting gegeven van de verwachtte waterstand op 4 juni. Met behulp van dit operationele model, voorzien van dagelijks ververste meteorologische vooruitzichten, worden op het moment bij Deltares dagelijks waterstandvoorspellingen gemaakt voor Jakarta.

Naast uitzonderlijk hoge waterstanden is het langzaam wegzakken van Jakarta in de delta van de Ciliwungrivier een ander en op langere termijn zeer belangrijk fenomeen dat bijdraagt aan de te verwachten overstromingen. De inklinking van Jakarta wordt veroorzaakt door het op grote schaal onttrekken van diep grondwater in de stad. Een analyse van historische gegevens laat zien dat de stad in van 1982 tot 1995 met ruim een meter is gezakt, ofwel acht centimeter per jaar. Een stijgende zeewaterstand en een verzakkende stad betekenen dat de problemen voor Jakarta voorlopig alleen maar erger worden.Deel dit artikel:                   

Overname Infrasite
Nieuwsbericht
A28 krijgt nieuwe LED verlichting voorzien van smart lighting technologie van Luminext
Weblogposting
Vernieuwing lichtmasten Prins Clausplein (A4)
Nieuwsbericht
Hub gaat lantaarnpaal vervangen in Smart City
Nieuwsbericht
Vacature Account Manager - 40 uur per week
Weblogposting
Vacature Medewerker service en support - 40 uur per week
Weblogposting
Helderse bedrijven passen ovl aan voor meer duisternis op Wad
Nieuwsbericht
Helmond kiest voor slimme verlichting op maat met nieuwste generatie bewegingssensoren
Weblogposting
Vakbeurs Openbare Ruimte 2018: Beurs bruist van de nieuwe ontwikkelingen
Weblogposting
Lightwell & Tomingroep zetten Almere in mooi licht
Weblogposting
Lightwell & Tomingroep zetten Almere in mooi licht
Weblogposting
Dag van de Openbare Ruimte groeit naar Vakbeurs Openbare Ruimte
Weblogposting
Vakbeurs Ruimte & Licht verhuist dit jaar naar Expo Houten
Weblogposting
RJT Finance investeert in Luminext
Nieuwsbericht
Van Gelder voorziet gemeente Berg en Dal van LED
Nieuwsbericht
Vakbeurs Ruimte & Licht verhuist dit jaar naar Expo Houten
Weblogposting
Vakbeurs Ruimte & Licht verhuist dit jaar naar Expo Houten
Weblogposting
Lightwell levert 700 armaturen aan Heerhugowaard
Weblogposting
Dag van de Openbare Ruimte 2017: Hartelijk dank!
Weblogposting
Interview met Hans Nouwens: Lichtmast lijkt ideaal opstelpunt technologie voor slimme stad
Artikel
Dag van de Openbare Ruimte 2017: Van bliksembezoek tot uitgebreid oriënteren... altijd zinvol!
Weblogposting
Dag van de Openbare Ruimte 2017: Achtduizend openbare ruimte professionals in de Jaarbeurs
Weblogposting
Interview burgemeester Jan van Zanen over zijn visie op openbare ruimte
Artikel


[Banners]